BMW X5 - motor 4.4 V8 Twin-turbo

01.01.2010 08:07

Automobilka BMW ohlásila, že do faceliftovanej verzie modelu X5 sa čo nevidieť začne montovať motor V8 4.4 twin turbo, ktorý si užil svoju premiéru v modeli X6. S týmto motorom bude najvyššia rýchlosť tohto cestného SUV obmedzená na 250 km/h.

 

Hlavný dôvod, prečo sa automobilka rozhodla k tomuto kroku, je veľký úspech najsilnejšej verzie konkurenčného Porsche Cayenne. Najvýkonnejšia verzia bola až doteraz s motorom 4.8i V8, ktorý má výkon 355 koní a zrýchlenie 0-100 km/h zvládne za 6.5 sekundy. To samozrejme nie je zlý výsledok, ale automobilka s ním zrejme nebola spokojná. Nový motor má zdvihový objem 4.4 litra, osem valcov a disponuje dvojitým preplňovaním twin-turbo. Najvyšší výkon motora je 408 koní a automobil zvládne zrýchlenie 0-100 km/h za 5.5 sekundy. To je na také monštrum viac, ako dobré vysvedčenie. Interiér zostane bezo zmien a čo sa týka exteriéru, automobil bude mať len väčšie nasávacie otvory.

Hlavné zameranie BMW X5 stále zostáva cesta plná zákrut, ale samozrejme môžete aj do terénu, aj keď len do naozaj mierneho. Je až neuveriteľné, ako sa podarilo automobilke naladiť podvozok. Jazdné vlastnosti sú lepšie než v drvivej väčšine klasických automobilov, ale pritom sedíte veľmi vysoko a máte skvelý rozhľad. Jediný automobil v tejto triedě, ktorý má lepšie jazdné vlastnosti, je už spomenutý Cayenne. Ten má ale vyššiu cenu a spotreba je taktiež o trochu horšia. Samozrejme, BMW X5 nemá priaznivú spotrebu, ale to asi nebude to hlavné, čo budete pri kúpe takého automobilu riešiť. V tejto verzii budú taktiež zväčšené brzdy a odpruženie sa dočká miernych úprav.

A koľko zaplatíte za taký automobil? Podľa predbežných informácií sa bude základná cena pohybovať okolo 60 tisíc libier (necelého 2,5 milióna korún), ale to je cena určená pre Veľkú Britániu, v ostatných krajinách sa bude pravdepodobne odlišovať. Príplatkový list je dostatočne dlhý, takže si môže každý postaviť tento automobil podľa svojho gusta a bankového účtu. Motor sa dostane do predaja pravdepodobne začiatkom roka 2009.

ZDROJ: clanky.katalog-automobilov.sk

Vyhľadávanie

Otázky a opovede

otázky môžete napísať na fóre.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode